Składniki
Filet z kurczaka 1 szt
Zielony groszek 150 g
Mleko 200 ml
Ziemniaki 1 szt
Woda 200 ml
Liście limonki 3 szt
Liście mięty 15 g
Sól 10 g
Pieprz 8 g
Papryka słodka 4 g
Chilli w proszku 3 g
Czosnek granulowany 4 g
Olej 35 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
1
Krok 2
Ziemniaka obierz, umyj i pokrój w kostkę.
2
Krok 3
Dodaj część oleju, sól, pieprz, chilli w proszku, paprykę słodką i czosnek granulowany. Dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
3
Krok 4
Oczyść filet z kurczaka, posyp solą i pieprzem. Obsmaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni z resztą oleju.
4
Krok 5
Obsmażonego kurczaka umieść w naczyniu żaroodpornym obok ziemniaków i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 18 minut (zależnie od grubości kurczaka).
5
Krok 6
Zagotuj mleko z wodą, połową mięty i liśćmi limonki. Wrzuć groszek, dopraw solą i pieprzem. Gotuj około 10 minut.
6
Krok 7
Kiedy groszek się ugotuje wyjmij liście mięty i limonki. Odcedź (zostaw sobie trochę płynu).
7
Krok 8
W blenderze zmiksuj groszek z resztą mięty i odrobiną płynu z gotowania. Dopraw do smaku i przetrzyj przez sito.
8
Krok 9
Wyjmij z piekarnika kurczaka i ziemniaki.
9
Krok 10
Ułóż składniki na talerzu i udekoruj.
10