5 lat temu

Dorsz / Soczewica / Groszek / Por

45 min
13 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Filet z dorsza 200 g
Zielony groszek 60 g
Soczewica czerwona 80 g
Por 1 szt
Masło 50 g
Olej orzechowy 30 ml
Miód spadziowy 15 g
Śmietanka 30% 30 ml
Tymianek 3 g
Rozmaryn 5 g
Mięta 3 g
Sól 15 g
Pieprz 8 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Ustaw piekarnik na 160 stopni.
1
Krok 2
Zagotuj w 2 rondelkach wodę z odrobiną soli.
2
Krok 3
Od pora odkrój dół z korzeniami oraz liście (możesz później ich użyć do rosołu). Pozostałą białą część wypłukaj a następnie pokrój prostopadle do długości na 3 równe kawałki a każdy z nich przekrój jeszcze wzdłuż na pół. Przełóż połówki do miski, polej olejem orzechowym, posyp solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
3
Krok 4
Kiedy woda się zagotuje, do jednego garnka wsyp czerwona soczewicę i gotuj około 5 min. Do drugiego groszek i gotuj około 10-12 min, aż do miękkości.
4
Krok 5
Umytego dorsza osusz i jeśli są wyjmij ości. Na patelni rozgrzej masło z dodatkiem rozmarynu. Obsmaż dorsza z obu stron na brązowy kolor, przełóż na blaszkę, polej masłem z rozmarynem i wstaw do piekarnika na 15 minut.
5
Krok 6
Odcedź soczewicę na sitku i dokładnie wypłukaj w zimnej wodzie. Przełóż z powrotem do rondelka po gotowaniu jej. Dodaj 20 g masła, miód, tymianek, dopraw solą i pieprzem.
6
Krok 7
Odcedź groszek (zostaw sobie odrobinę wody) i przełóż do blendera. Dodaj miętę, śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na lejące puree (możesz podlać odrobiną wody po gotowaniu jeżeli będzie zbyt gęste). Przecedź całość przez sito z powrotem do rondelka.
7
Krok 8
Rozgrzej mocno suchą patelnię. Ułóż na niej połówki pora i przypiecz z obu stron na ciemnobrązowy (prawie czarny) kolor.
8
Krok 9
Podgrzej jeszcze dokładnie mieszając puree z groszku i soczewicę.
9
Krok 10
Na środku talerza ułóż soczewicę, na niej wyjętą z piekarnika rybę. Po bokach nałóż puree z groszku i dookoła ułóż zgrillowany por. Udekoruj.
10
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami