4 lata temu

Pstrąg tęczowy / Marchew / Pietruszka / Brokuł

1 h
13 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Pstrąg tęczowy filet 1 szt
Marchew 2 szt
Pietruszka 1 szt
Brokuły 0.5 szt
Ziemniaki młode 3 szt
Ząbki czosnku 3 szt
Masło 60 g
Papryka słodka 5 g
Papryka słodka wędzona 5 g
Tymianek 5 g
Olej 20 ml
Sól 10 g
Pieprz 6 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Ustaw piekarnik na 180 stopni.
1
Krok 2
Umyte ziemniaki przekrój na pół i połóż wypukłą stroną do góry. Nacinaj nożem ziemniaka w niewielkich odstępach (jakbyś kroił w plasteki), nie do samego końca. Przełóż je do miski, dodaj paprykę słodką, paprykę wędzoną, tymianek, olej, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
2
Krok 3
Ziemniaki w przyprawach przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folia aluminiową i wstaw do piekarnika na 50 minut.
3
Krok 4
Zagotuj w garnku wodę z odrobiną soli.
4
Krok 5
Umyj brokuła i ⅓ pokrój na bardzo małe różyczki. Resztę pokrój w kawałki.
5
Krok 6
Do gotującej się wody wrzuć małe różyczki brokuła i gotuj przez minutę. Od razu odcedź i przełóż do lodowatej wody, żeby je zahartować w celu zachowania ładnego, zielonego koloru. Odcedź je na sitku i odłóż.
6
Krok 7
Ponownie zagotuj wodę.
7
Krok 8
Obierz marchewkę, pietruszkę i czosnek. Czosnek pokrój w plasterki, pietruszkę i marchewkę za pomocą obieraczki pokrój w paski.
8
Krok 9
Do gotującej się wody wrzuć pokrojone brokuły i gotuj około 20 minut.
9
Krok 10
Z pstrąga odetnij skórę i białe kawałki po bokach, aż zostanie ładny, różowy kawałek ryby. Dopraw z obu stron solą i pieprzem
10
Krok 11
Na patelni rozgrzej około 40 g masła i obsmaż na nim pstrąga z obu stron. Przełóż go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 12 minut.
11
Krok 12
Na rozgrzane masło po pstrągu wrzuć marchewkę, pietruszkę i czosnek. Dopraw sola i pieprzem, smaż przez kilka minut aż warzywa zmiękną. Zalej wodą tak, żeby przykryła warzywa, dodaj ugotowane wcześniej małe różyczki brokuła i gotuj około 5 minut.
12
Krok 13
Ugotowany brokuł odcedź na sitku, przełóż do blendera, dodaj masło, dopraw solą i pieprzem, zmiksuj na gładki krem. przetrzyj przez sito.
13
Krok 14
Na talerzu ułóż odcedzone warzywa, na nich upieczone ziemniaki. Obok połóż upieczonego pstrąga, a na nim mus brokułowy. Gotowe.
14
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami