5 lat temu

Krewetki / Grzanki / Rukola

25 min
10 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Krewetki 16/20 8 szt
Ząbki czosnku 2 szt
Cebula biała 0.25 szt
Białe wino 30 ml
Pomidorki cherry 3 szt
Natka pietruszki 0.25 szt
Rukola 20 g
Masło 10 g
Oliwa z oliwek 10 ml
Śmietanka 30% 50 ml
Sól 12 g
Pieprz 8 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Obierz krewetki z pancerzy: złap delikatnie za główkę i wykręć, aby ją oderwać (uważaj, żeby nie wylać żółci ze środka, bo może to dodać gorzkiego posmaku). Następnie oderwij nóżki i palcami ściągnij pancerzyk. Delikatnie natnij krewetkę nożem od grzbietu(na całej długości) i wyjmij palcami przewód pokarmowy (mała czarna żyłka). Po tych czynnościach dokładnie je opłukaj.
1
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
2
Krok 3
Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj.
3
Krok 4
Na patelni rozpuść masło z oliwą, podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, wrzuć krewetki i obsmaż z obu stron przez około minutę. Dopraw solą i pieprzem, zalej białym winem. Gotuj chwilę aż całe wino się zredukuje.
4
Krok 5
Z kromek chleba wytnij ładne grzanki (np. metalowym ringiem) i piecz 10 min w piekarniku.
5
Krok 6
Kiedy całe wino się zredukuje umyte pomidorki cherry przekrój na połówki i dodaj do krewetek. Posiekaj natkę pietruszki i dorzuć na patelnię. Zalej śmietanką 30%. Zredukuj, żeby powstał gęsty sos, dopraw do smaku.
6
Krok 7
Umyj rukolę i osusz na sitku.
7
Krok 8
W głębszym talerzu ułóż krewetki na grzankach i udekoruj rukolą.
8
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami