Składniki
Soczewica czerwona 150 g
Marchew 0.5 szt
Cebula biała 0.5 szt
Natka pietruszki 0.5 szt
Ząbki czosnku 5 szt
Skrobia kukurydziana 40 g
Krewetki 16/20 6 szt
Wino białe 30 ml
Tymianek świeży 10 g
Oliwa z oliwek 20 ml
Olej 150 ml
Bulion warzywny 150 ml
Cytryna 0.5 szt
Kurkuma 5 g
Papryczka chilli 1 szt
Chilli płatki 1 g
Sól 15 g
Pieprz 6 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj w garnku wodę z odrobiną soli. Obierz marchewkę, czosnek i cebulę.
1
Krok 2
Do gotującej się wody wsyp soczewicę i wrzuć pokrojoną w drobną kostkę marchewkę. Gotuj około 20 minut, aż zmięknie.
2
Krok 3
Odcedź ją (zostaw sobie odrobinę wody) i dobrze zmiksuj blenderem, a następnie przełóż do miski.
3
Krok 4
Posiekaj drobno cebulę i czosnek, wymieszaj i odrobinę odłóż na bok. Resztę podsmaż na oliwie z oliwek na złoty kolor i dodaj do masy z soczewicy razem z mąką kukurydzianą, tymiankiem, odrobiną soli i pieprzu.
4
Krok 5
Dokładnie wszystko wymieszaj i uformuj okrągły placek o grubości około 2 cm, w razie gdyby był zbyt mokry, dodaj mąki. Dobrze usmażyć sobie odrobinę masy, żeby spróbować, czy nie trzeba doprawić.
5
Krok 6
Papryczkę chilli dokładnie posiekaj i wymieszaj w rondelku z 50 ml oleju. Podgrzewaj na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż olej zmieni kolor na czerwony. Odcedź go przez drobne sito i dodaj płatki chilli. Odstaw do wystygnięcia.
6
Krok 7
Obierz krewetki z pancerzy i ogonów, nożem wytnij przewód pokarmowy z grzbietu.
7
Krok 8
Do bulionu warzywnego dodaj kurkumę, skórkę oraz sok z cytryny i gotuj jeszcze 5 minut. Odcedź przez drobne sito.
8
Krok 9
Rozgrzej na patelni trochę oleju, wrzuć resztę posiekanej cebuli z czosnkiem i smaż na złoty kolor. Dodaj krewetki i smaż, często mieszając przez około 2 minuty.
9
Krok 10
Zalej krewetki białym winem, dopraw solą i pieprzem. Posiekaj drobno pietruszkę i dodaj na patelnię. Gotuj, aż wino się zredukuje i powstanie gęsty sos.
10
Krok 11
Rozgrzej na osobnej patelni resztę oleju i smaż placek z soczewicy na złotobrązowy kolor, po około 3-4 min z każdej strony.
11
Krok 12
Na spód głębokiego talerza wylej bulion, na środku ułóż placek z soczewicy, na nim krewetki i polej dookoła olejem z chilli. Możesz udekorować ziołami lub rukolą.
12