Składniki
Makaron ryżowy 100 g
Krewetki 16/20 8 szt
Cebula biała 0.5 szt
Ząbki czosnku 5 szt
Kiełki fasoli świeże 20 g
Sos Pad Thai 130 ml
Cytryna 0.25 szt
Sól 9 g
Pieprz 7 g
Woda 200 ml
Orzechy ziemne niesolone 10 g
Jajka 1 szt
Olej 30 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Makaron ryżowy namocz w zimnej wodzie.
1
Krok 2
Krewetki obierz z pancerzy - (jeśli mają głowy to delikatnie je oderwij kręcąc) pozbądź się nóżek i palcami zdejmij pancerz, pozbądź się ogona. Ostrym nożem delikatnie natnij grzbiet na całej długości i wyjmij przewód pokarmowy (cienka ciemna żyłka). Jeśli krewetki są już nacięte, tylko sprawdź, czy przewodu nie ma. Dokładnie je wypłucz.
2
Krok 3
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Umyte kiełki fasoli pokrój na 3 części.
3
Krok 4
Rozgrzej olej na patelni, podsmaż cebulę i czosnek, wrzuć krewetki i smaż po 20 sekund z każdej strony. Dodaj na patelnię kiełki fasoli, namoczony makaron i zalej sosem Pad Thai. Gotuj mieszając, aż sos oblepi dokładnie makaron.
4
Krok 5
Odsuń makaron na bok patelni, na jej drugim brzegu rozbij jajko i smaż je aż będzie lekko ścięte. Wtedy wymieszaj je z resztą sosu (chodzi o to, żeby nie było jajecznicy, tylko żeby pływały w sosie kawałki jajka sadzonego).
5
Krok 6
Posiekaj orzechy na mniejsze kawałki.
6
Krok 7
Przełóż makaron na talerz, posyp orzechami, ułóż obok ćwiartkę cytryny i udekoruj.
7