Składniki
Makaron tagliatelle 120 g
Mak 50 g
Mleko 300 ml
Rum biały 30 ml
Rodzynki 10 g
Orzechy włoskie 20 g
Pomarańcze 0.5 szt
Cukier wanilinowy 15 g
Miód 40 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj mleko. Wrzuć mak i gotuj około 20 minut (do miękkości). Po tym czasie odstaw do ostygnięcia (jeszcze nie odcedzaj maku z mleka).
1
Krok 2
Zagotuj wodę.
2
Krok 3
Rodzynki namocz w rumie przez co najmniej 20 minut.
3
Krok 4
Odcedź mak i zmiel go w maszynie (ewentualnie w zamykanym blenderze).
4
Krok 5
Wrzuć makaron do wrzącej wody i gotuj na al dente zgodnie z zaleceniem z opakowania (około 6-10 min).
5
Krok 6
Zagotuj wodę i sparz pomarańczę (aby usunąć bakterie ze skórki, oraz wydobyć więcej aromatu), osusz ją. Do miski ze zmielonym makiem dodaj cukier wanilinowy, zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok. Odcedź rodzynki a rum dodaj do masy lub wypij ;) Posiekaj orzechy i rodzynki, dodaj do maku razem z miodem, dokładnie wymieszaj.
6
Krok 7
Odcedź makaron, wymieszaj z masą makową, ułóż na talerzu i udekoruj (jeśli robisz mase wcześniej, możesz ją teraz podgrzać dolewając do garnka z pożądaną ilością trochę mleka i gotując).
7