Składniki
Mąka typ 00 200 g
Jajka 2 szt
Żółtko 2 szt
Ricotta 200 g
Czekolada gorzka płatki 10 g
Kandyzowana skórka pomarańczy 10 g
Pistacje 10 g
Pomarańcze 2 szt
Sok pomarańczowy 250 ml
Cukier 50 g
Mąka ziemniaczana 30 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Ciasto na Ravioli lub inny makaron możesz trzymać do tygodnia w lodówce, to było trzy dniowe, z tej porcji mąki, dzielę je zawsze na pół.
1
Krok 2
Mąkę wymieszaj z jajkami i żółtkami i zacznij je wyrabiać.
2
Krok 3
Musisz je wyrabiać dość mocno, by stało się elastyczne, mi zajmuje to ok. 10 minut. Następnie zawiń je w folię spożywczą i zostaw na ok. 30-45 minut. Po tym czasie odetnij pół lub zrób z całości, jeśli odetniesz połowę, zwiń w folię i schowaj do lodówki.
3
Krok 4
Podsyp miejsce robocze mąką i dłońmi rozgnieć ciasto. Czy używasz wałka, czy maszynki, pamiętaj, by zawsze podsypać mąką ciasto. Ja używam maszynki i co dwa przeloty zmniejszam rozstaw wałków, aż do poziomu 1.
4
Krok 5
Z ciasta przy pomocy ringów kuchennych wytnij kółka.
5
Krok 6
Posiekane pistacje, czekoladę i skórkę włóż do miksera i pulsacyjnie lekko je pokrusz.
6
Krok 7
Dodaj ricottę i wymieszaj.
7
Krok 8
Nakładaj farsz na środek kółka ciasta, przykryj drugim i sklej brzegi.
8
Krok 9
Obrane jak najbardziej ze skórki pomarańcze pokrój na mniejsze kawałki.
9
Krok 10
Włóż je do rondla, dodaj sok i cukier i gotuj ok. 20 minut lub do momentu, kiedy pomarańcze się rozpadną.
10
Krok 11
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 50 ml wody i wlej do pomarańczy, gotuj, często mieszając, aż zupa lekko zgęstnieje, wyłącz temperaturę i pozostaw do przestygnięcia.
11
Krok 12
Weź jeden krążek makaronu, brzegi pomaluj wodą, nałóż farsz i zakryj drugim krążkiem, dociskając brzegi, możesz je lekko docisnąć widelcem.
12
Krok 13
Gotuj ravioli we wrzątku osolonej wody ok. 7-9 minut.
13
Krok 14
Podawaj z zupą z pomarańczy. Gotowe.
14