5 lat temu

Makaron / Krewetki / Koper włoski / Śmietanka

25 min
13 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Krewetki 16/20 8 szt
Cebula biała 0.25 szt
Ząbki czosnku 2 szt
Białe wino 30 ml
Koper włoski 0.25 szt
Pomidorki cherry 4 szt
Kiełki fasoli świeże 40 g
Natka pietruszki 0.25 szt
Śmietanka 30% 150 ml
Masło 20 g
Sól 20 g
Pieprz 6 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj w garnku wodę z odrobiną soli.
1
Krok 2
Obierz krewetki z pancerzy: złap delikatnie za główkę i wykręć, aby ją oderwać (uważaj, żeby nie wylać żółci ze środka, bo może to dodać gorzkiego posmaku). Następnie oderwij nóżki i palcami ściągnij pancerzyk. Delikatnie natnij krewetkę nożem od grzbietu(na całej długości) i wyjmij palcami przewód pokarmowy (mała czarna żyłka). Po tych czynnościach dokładnie je opłukaj.
2
Krok 3
Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj.
3
Krok 4
Umyte pomidorki cherry przekrój na połówki. Koper włoski opłukaj i posiekaj w cienkie paski. Opłucz kiełki fasoli i odcedź na sitku.
4
Krok 5
Na maśle podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj krewetki i koper włoski, obsmaż z dwóch stron, dopraw solą i pieprzem następnie zalej białym winem. Zredukuj.
5
Krok 6
Wrzuć makaron do wrzącej wody i gotuj na al dente zgodnie z zaleceniem z opakowania (około 6-10 min).
6
Krok 7
Na patelnię z krewetkami wrzuć pomidorki cherry i kiełki fasoli. Zalej śmietanką, delikatnie zredukuj.
7
Krok 8
Odcedź makaron i przełóż na patelnię, wymieszaj z sosem i dopraw.
8
Krok 9
Przełóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki.
9
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami