2 lata temu

Kawa / Śmietanka / Czekolada / Biszkopt

30 min
7 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Mleko 500 ml
Jajka 1 szt
Cukier 100 g
Skrobia kukurydziana 50 g
Cukier wanilinowy 10 g
Sól 2 g
Masło 20 g
Śmietanka 30% 50 ml
Czekolada gorzka 100 g
Espresso 100 ml
Biszkopty 50 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Oddziel żółtko od białka, białko możesz użyć w innym przepisie.
1
Krok 2
Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier, cukier wanilinowy, skrobię, żółtko i sól. Zagotuj całość, dokładnie mieszając.
2
Krok 3
Do wrzącego mleka dodaj masło i śmietankę. Gotuj jeszcze kilka minut,stale mieszając - powinieneś uzyskać gęstą konsystencję śmietany. Odlej połowę mlecznej bazy do innego rondelka.
3
Krok 4
Do jednej z połów dodaj połamaną czekoladę i połowę espresso, dokładnie wymieszaj całość.
4
Krok 5
W reszcie kawy nasącz biszkopt i ułóż na dnie szerokiej szklanki.
5
Krok 6
Na biszkopt wylej mleczną bazę deseru z punktu 3, a na górę bardzo ostrożnie czekoladowo-kawową cześć z punktu 4. Udekoruj połamaną czekoladą.
6
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami