Składniki
Orzechy ziemne niesolone 200 g
Cukier 100 g
Czekolada gorzka 100 g
Olej 20 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej suchą patelnię. Wsyp na nią orzeszki i upraż często mieszając, aż zaczną nabierać brązowego koloru (uważaj żeby nie przypalić). Przesyp je do miseczki.
1
Krok 2
Wytrzyj patelnię, nasyp na nią cukier i wlej odrobinę wody (kilka kropel), wymieszaj dokładnie tak, żeby cały cukier był mokry. Blaszkę wyłóż pergaminem.
2
Krok 3
Zrób karmel: podgrzewaj cukier na małym ogniu, aż zmieni kolor na złoty.
3
Krok 4
Od razu zdejmij patelnię z ognia, dodaj orzechy i dokładnie obtocz je w karmelu.
4
Krok 5
Przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem i staraj się ułożyć równą warstwę w kształcie kwadratu. Odstaw na pół godziny do ostudzenia.
5
Krok 6
Pokrój na mniejsze kawałki i wstaw do lodówki na 10 minut.
6
Krok 7
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej: zagotuj wodę w garnku, na nim połóż miskę z połamaną czekoladą i mieszaj do rozpuszczenia. Kiedy już będzie płynna dodaj olej, dokładnie wymieszaj i zdejmij na bok.
7
Krok 8
Wyjmij orzeszki z lodówki, obtocz w czekoladzie, układaj z powrotem na pergaminie i wstaw z powrotem do lodówki na 15 minut.
8
Krok 9
Po wyjęciu ułóż na talerzyku i udekoruj.
9