1 rok temu

Orzechy laskowe / Miód kasztanowy

40 min
5 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Orzechy laskowe 150 g
Miód spadziowy 80 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
1
Krok 2
Orzechy przełóż na blaszkę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 5-8 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na około 5 min. Po tym czasie pocieraj je w dłoni, żeby pozbyć się gorzkiej skórki i tak “obrane” orzechy przełóż do rondelka.
2
Krok 3
Zalej je miodem i podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając przez około 10 minut.
3
Krok 4
Zobaczysz, ze miód zacznie się pienić i karmelizować. Gdy zmieni kolor na ciemnozłoty, wymieszaj ponownie, żeby orzeszki dokładnie obtoczyły się w karmelu.
4
Krok 5
Przełóż orzechy na papier do pieczenia i postaraj się je w miarę możliwości porozdzielać, dopóki są gorące. Odstaw do ostygnięcia na godzinę. Po tym czasie oddziel je od siebie i przełóż do zamykanego pudełeczka.
5
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami