Składniki
Makaron ramen 200 g
Ogórek zielony 1 szt
Orzechy ziemne niesolone 20 g
Pieprz 15 g
Masło orzechowe 50 g
Sos sojowy 45 ml
Ocet ryżowy 45 ml
Cukier trzcinowy 20 g
Olej orzechowy 20 ml
Ząbki czosnku 1 szt
Papryczka chilli 1 szt
Szalotka 2 szt
Sól 6 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przepłukaj go pod zimną wodą i dobrze osusz.
1
Krok 2
Ogórka przy pomocy nożyka do tworzenia spaghetti z warzyw lub noża, potnij na cienkie paski, połóż na durszlak i lekko posyp solą.
2
Krok 3
Resztę składników, oprócz orzeszków, włóż do blendera i zmiksuj na dresing, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
3
Krok 4
Wymieszaj makaran z ogórkiem, dodaj część sosu, ponownie wymieszaj.
4
Krok 5
Nałóż makaron, polej sosem i posyp prażonymi orzeszkami.
5