5 lat temu

Domowy makaron

20 + 20 min
1 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Mąka pszenna 100 g
Jajka 1 szt
Sól 3 g
Gorąca woda 20 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Przesiej mąkę na deskę (lub do miski) i wymieszaj z solą.
1
Krok 2
Wbij jajko i dokładnie ugniataj ciasto dolewając wodę. Ma być gładkie, elastyczne i nie kleić się do rąk (w razie potrzeby dosyp mąki).
2
Krok 3
Zawiń kulkę ciasta w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut.
3
Krok 4
Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy (grubość około 1 mm).
4
Krok 5
Tak przygotowane ciasto pokrój (pamiętaj żeby często podsypywać mąką, zapobiegnie to sklejaniu się): Tagliatelle: paski grubości niecałego centymetra, na długość dłoni. Pappardelle: paski grubości około 2 cm, na długość dłoni. Nitki do rosołu: podziel na paski grubości 3 cm i posiekaj na bardzo cienkie słupki.
5
Krok 6
Jeśli chcesz użyć makaronu później, posyp go mąką i wysusz.
6
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami