5 lat temu

Krakersy

30 min + 1 h
6 zł
łatwe
autor
Rafal Kołodziej
Życzę smacznego!
Składniki
Mąka typ 00 225 g
Proszek do pieczenia 5 g
Drożdże suche 4 g
Sól 5 g
Miód 30 g
Woda 100 ml
Masło 50 g
Czarnuszka 40 g
Tymianek 30 g
Oliwa z oliwek 20 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia.
1
Krok 2
Drożdże wsyp do letniej wody i pozostaw na ok. 10 minut.
2
Krok 3
Do roztopionego masła dodaj miód, tymianek i czarnuszkę.
3
Krok 4
Kiedy powstanie zawiesina z drożdży, wlej ją do mąki, dodaj masło i zacznij wyrabiać ciasto.
4
Krok 5
Wyrabiaj je minimum 10 minut, następnie włóż je do miski, przykryj i pozostaw na ok. 60 minut.
5
Krok 6
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, połóż ciasto i rozwałkuj ciasto, tak cienko, jak to możliwe.
6
Krok 7
Skrop całość oliwą i pokrój nożem do pizzy na kawałki.
7
Krok 8
Rozgrzej piekarnik do 200-220 stopni.
8
Krok 9
Włóż blaszkę na ok. 9-12 minut, piecz do momentu, kiedy krakersy będą złoto-brązowe.
9
Krok 10
Wyciągnij z piekarnik i pozwól im ostygnąć, choć będzie z tym ciężko.
10
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami