Składniki
Wiśnie 500 g
Cukier 150 g
Cytryna 0.5 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Z umytych wiśni usuń pestki. Możesz to zrobić nacinając je nożem, lub drylownicą (jeśli ją posiadasz). Przełóż je do garnka z grubym dnem.
1
Krok 2
Zasyp wiśnie cukrem, zetrzyj do środka skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok.
2
Krok 3
Przemieszaj wiśnie łyżką, żeby puściły trochę soku i odstaw na dwie godziny.
3
Krok 4
Po tym czasie postaw je na palniku i podgrzewaj na małym ogniu przez około 2h (lub krócej, zależnie od preferowanej gęstości dżemu), często mieszając.
4
Krok 5
Po tym czasie przełóż je do suchych, wyparzonych słoików. Zakręć szczelnie słoiki i obróć do góry dnem, żeby wystygły w takiej pozycji, przez co zakrętki będą zassane i dżem wytrzyma nawet rok w spiżarni.
5