Składniki
Rabarbar 500 g
Cukier 125 g
Cytryna 0.25 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Umyj rabarbar, odkrój niejadalne końce.
1
Krok 2
Pokrój go na plasterki, przełóż do rondelka, zasyp cukrem i zalej sokiem z cytryny. Odstaw na 2 godziny.
2
Krok 3
Po tym czasie podgrzewaj na małym ogniu przez około 30 minut, bardzo często mieszając. W momencie kiedy nie będzie już większych kawałków rabarbaru, dżem jest gotowy.
3
Krok 4
Jescze gdy jest gorący przełóż dżem z rabarbaru do słoików, szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem, pozostaw tak do ostygnięcia (w ten sposób słoiki się zapasteryzują, pokrywka się “zassie” i dżem dłużej będzie nadawał się do spożycia). Możesz go spokojnie przechowywać przez kilka miesięcy (maksymalnie do roku) w suchym i chłodnym miejscu.
4