2 lata temu

Smalec z gęsi

10 + 30 min
6 zł
bardzo łatwe
autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Życzę smacznego!
Składniki
Tłuszcz gęsi 500 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Wyjęty tłuszcz położyć na patelnię – nie trzeba go kroić, ani dzielić na mniejsze kawałki.
1
Krok 2
Delikatnie podgrzewać – ja w 10 stopniowej skali podgrzewam na 2 – aż do całkowitego rozpuszczenia się tłuszczu. Na patelni zostanie tylko skrawek takiego „czegoś”.
2
Krok 3
Tłuszcz przelać do wyparzonego słoika, zakręcić i po ostudzeniu przechowywać w lodówce – zachowuje świeżość i właściwości nawet do kilku tygodni.
3
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami