4 lata temu

Podpłomyk

20 min
1 zł
bardzo łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Mąka pszenna 150 g
Woda 125 ml
Sól 3 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj wodę.
1
Krok 2
Wymieszaj w misce mąkę z solą.
2
Krok 3
Mieszając łyżką stopniowo dolewaj gorącą wodę. Kiedy ciasto się połączy wyrabiaj je rękami aż do powstania jednolitej masy (jeśli lubisz, możesz do ciasta dodać kminek).
3
Krok 4
Podziel ciasto na równe kawałki (4-6, w zależności jaką wielkość preferujesz).
4
Krok 5
Z każdego kawałka uformuj kulkę, spłaszcz ją dłonią i rozwałkuj na placek około 0,5 cm grubości (mogą być grubsze lub cieńsze, wtedy odpowiednio zmienia się czas pieczenia).
5
Krok 6
Rozgrzej suchą, teflonową patelnię (tradycyjne staropolskie podpłomyki były pieczone na ognisku, na rozgrzanej blasze, szanujmy tradycję).
6
Krok 7
Układaj placki na patelni i piecz po około 3-4 min z każdej strony (aż zrobią się bąble i ciasto będzie przypieczone.
7
Krok 8
Gotowe podpłomyki układaj na talerzu i przykrywaj czystą ścierką, żeby nie wyschły.
8
Krok 9
Pasują jako dodatek do dań, lub jako przystawka z oliwą.
9
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami