3 lata temu

Ogórki małosolne

10 min + 2 dni
11 zł
bardzo łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Ogórki gruntowe 1 kg
Woda 2 l
Główka czosnku 1 szt
Koperek 1 szt
Koper 2 szt
Chrzan 20 g
Sól 45 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj wodę, rozpuść w niej sól i ostudź.
1
Krok 2
Umyj ogórki.
2
Krok 3
Główkę czosnku przekrój w poprzek na pół. Opłucz koperek i chrzan - jego również przekrój na pół.
3
Krok 4
Na dnie kamionki lub słoika ułóż połowę przygotowanych w poprzednim punkcie składników, na nich wszystkie ogórki i na górze resztę.
4
Krok 5
Zalej wszystko ostudzoną wodą z solą tak, aby zakrywała składniki.
5
Krok 6
Przykryj pokrywką lub czystą ściereczką i przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
6
Krok 7
Ogórki nadają się do jedzenia już po 2-3 dobach. Im dłużej, tym bardziej ukiszone będą. Kiedy osiągną preferowany stopień kiszenia, dobrze przełożyć je do woreczka lub pojemnika (bez zalewy) i przechowywać w lodówce do 5-7 dni.
7
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami