Składniki
Ogórki gruntowe 500 g
Owoce jarzębiny 200 g
Cebula biała 1 szt
Gorczyca 10 g
Woda 1 l
Ocet spirytusowy 250 ml
Sól 25 g
Cukier 125 g
Ziele angielskie 7 szt
Liście laurowe 3 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Ogórki myjemy i oczyszczamy.
1
Krok 2
Cebulę obieramy i kroimy na grube plastry.
2
Krok 3
Oczyszczoną i sparzoną jarzębinę układamy na dnie słoika, następnie układamy niewielkie ogórki, gruby plaster cebuli i ponownie na samą górę również jarzębinę.
3
Krok 4
Wsypuję 1 łyżeczkę gorczycy na słoik.
4
Krok 5
Resztę składników na zalewę zagotuj.
5
Krok 6
Gorącą zalewą zalewamy słoiki, oczyszczamy ranty i zakręcamy. Do dużego garnka wlewamy zimną wodę do 2/3 wysokości słoików i gotujemy od zagotowania około 5-8 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.
6