Składniki
Owoce jarzębiny 2 kg
Cukier 150 g
Wódka 2.5 l
Sposób przygotowania
Krok 1
Owoce jarzębiny oczyśćcie. Jeżeli zrywacie je przed pierwszymi przymrozkami, to zamróźcie je na ok 7 dni i do nalewki użyjcie po rozmrożeniu.
1
Krok 2
Rozmrożone owoce wyłóżcie na blasze z papierem do pieczenia, wstawcie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st i zapiekajcie ok 15-20 minut, aż owoce zaczną puszczać sok i nieco się pomarszczą.
2
Krok 3
Tak przygotowane owoce dodajcie do słoja, zasypcie cukrem i zalejcie wódką. Odstawcie na ok 8 tygodni, po czym przecedźcie nalewkę i rozlejcie ją do butelek. Jest to przepis dla osób nie lubiących słodkich nalewek. Napój ten jest gorzkawy w posmaku. Innym razem dorzucę przepis na słodką nalewkę z jarzębiny.
3