2 lata temu

Pikantna gruszkowa nalewka

30 min + 3 dni
15 zł
łatwe
autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Życzę smacznego!
Składniki
Cytryna 2 szt
Gruszki 1 kg
Wódka 0.5 l
Spirytus 0.5 l
Miód 100 ml
Cukier 300 g
Goździki 8 szt
Anyż 2 szt
Kardamon 6 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Cytryny odbieramy ze skórki i wyciskamy z nich sok, wlewając go do sporej miski.
1
Krok 2
Gruszki, tylko zdrowe, dojrzałe owoce, najlepiej z którejś ze starych, rodzimych odmian, dzielimy na dwie części, pierwszą część, bez jakichkolwiek przebarwień na skórze kroimy tylko na pół.
2
Krok 3
Drugą cześć gruszek, obieramy ze skóry, również kroimy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne.
3
Krok 4
Wszystkie owoce mieszamy w misce z sokiem z cytryny, zapobiegając w ten sposób ich ściemnieniu.
4
Krok 5
Teraz owoce, wraz z sokiem i skórką z cytryn przekładamy do słoja ze szczelnym zamknięciem, dodajemy do nich miód, cukier, anyż oraz kardamon i goździki. Całość odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 2 miesiące.
5
Krok 6
Zlewamy nastaw z owoców do dużej butli (albo gąsiora) i zalewamy wódką, oraz spirytusem (miłośnicy wersji mocniejszych, mogą zmienić proporcje, odejmując część wódki, a w to miejsce dodając spirytus). Odcedzone gruszki możemy ponownie zasypać cukrem. Nastaw z gruszek i cukru trzymamy, na parapecie, przez trzy miesiące, a następnie zlewamy (filtrując przez płótno) do butli, łącząc ze sobą razem zawartość obu nastawów.
6
Krok 7
Wymieszaną nalewkę, odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce, na kolejne trzy miesiące. Następnie całość filtrujemy i przelewamy do butelek. Ja w tej chwili, wykonując już wiele nalewek z myślą o prezentach, dbam również o wizualizację swoich wyrobów, dlatego zachowuję małe, zdrowe, ładne owoce do dekoracji. Stąd w moich butelkach pysznej, zlewanej i klarowniej gruszkówki zawsze znajdziecie całą gruszkę 😊 Butelki przekładamy w ciemne, chłodne miejsce i pozwalamy nalewce dojrzewać przez minimum dalsze pół roku.
7
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami