4 lata temu

Chałka

40 + 50 min
5 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Mleko 250 ml
Cukier 70 g
Drożdże 20 g
Jajka 2 szt
Mąka pszenna 0.5 kg
Masło 60 g
Sól 6 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Podgrzej mleko (ma być tylko lekko ciepłe). Dodaj do niego 50 g mąki, drożdże i 20 g cukru. Przykryj czystą ścierką i odstaw na 15 min w ciepłe miejsce. Wyjmij masło z lodówki, żeby zrobiło się miękkie.
1
Krok 2
Do miski przesiej resztę mąki, wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj jedno jajko, miękkie masło, wyrośnięte drożdże i wyrabiaj ciasto aż będzie miało gładką konsystencję. Przykryj miskę z ciastem czystą ścierką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
2
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
3
Krok 4
Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę zagnieć i podziel na 3 równe części. Z każdej uformuj wałek nie dłuższy niż blacha, na której będziesz piec chałkę.
4
Krok 5
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Na niej uformuj z wałków ciasta warkocz. Końce sklej ze sobą i zawiń pod spód. Przykryj ścierką i odstaw jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
5
Krok 6
Roztrzep jajko i posmaruj nim chałkę od góry. Piecz około 35 min.
6
Krok 7
Po tym czasie wyjmij chałkę z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
7
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami