Składniki
Mąka pszenna 260 g
Mleko 150 ml
Jajka 1 szt
Masło 30 g
Drożdże 15 g
Cukier 25 g
Sól 4 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Podgrzej mleko, ma być letnie, ale nie gorące. Około 50 ml przelej do innego naczynia, a w reszcie rozpuść masło.
1
Krok 2
Do odłożonej odrobiny mleka pokrusz drożdże, dodaj połowę przygotowanego cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
2
Krok 3
Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, resztę cukru i wymieszaj suche składniki.
3
Krok 4
Jajko rozbij do miseczki i rozmieszaj widelcem, żeby żółtko z białkiem się połączyło.
4
Krok 5
Do mąki wlej połowę rozmąconego jajka, letnie mleko z rozpuszczonym masłem i wyrośnięte drożdże z punktu 2 (powinny zwiększyć objętość około dwukrotnie).
5
Krok 6
Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie gładkie i przestanie się tak mocno kleić do rąk. W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki. Gładkie ciasto przełóż z powrotem do miski i przykryj czystą ściereczką. Odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.
6
Krok 7
Po tym czasie podziel ciasto na 4 części (w przypadku bułek na burgery) lub 8-10 części (jeśli chcesz zrobić zwykłe małe bułeczki). Każdy kawałek zawijaj dwoma rękami (palcami do środka), zamykając zgięcie ciasta w środku tak, aby utworzyć kulkę. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszcz dłonią, na preferowaną szerokość.
7
Krok 8
Układaj bułeczki w odległości około 2 cm od siebie i przykryj czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
8
Krok 9
Ustaw piekarnik na 210 stopni.
9
Krok 10
Wyrośnięte bułki za pomocą pędzelka posmaruj reszta rozbełtanego jajka (nie za grubą warstwa) i wstaw do piekarnika na 15 minut.
10
Krok 11
Upieczone odstaw do ostygnięcia.
11