2 lata temu

Kluski parzone

45 min + 1 h 15 min
4 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Mąka pszenna 250 g
Mleko 125 ml
Jajka 2 szt
Masło 50 g
Cukier 30 g
Sól 4 g
Drożdże suche 14 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozpuść masło.
1
Krok 2
Przesianą mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem. Dodaj 1 całe jajko i 1 żółtko. Na końcu wlej mleko i roztopione ciasto. Wyrabiaj aż ciasto stanie się gładkie i jednolite (możliwe, że będzie się kleić, nie podsypuj za dużo mąki). Kiedy ciasto będzie gotowe, połóż je w oprószonej mąką misce, przykryj czystą ścierką i zostaw na 1-1,5h, aż podwoi objętość.
2
Krok 3
Na blat posyp trochę mąki i wyrabiaj jeszcze chwilę ciasto. Podziel je na kawałki po około 65 g, uformuj gładkie kulki i odstaw na blat oprószony mąką. Przykryj czystą ścierką i zostaw na 20 minut, żeby jeszcze wyrosły.
3
Krok 4
Zagotuj wodę w garnku, włóż płaskie sitko (lub przymocuj gazę) tak, żeby nie dotykało wody. Układaj kluski partiami w dość dużych odstępach (mogą nawet podwoić objętość), przykryj szczelnie pokrywką i zmniejsz ogień, żeby woda lekko parowała.
4
Krok 5
Gotuj kluski na parze przez około 10 minut. Po tym czasie ostrożnie zdejmij je na talerz.
5
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami