Składniki
Mąka pszenna 400 g
Drożdże 16 g
Sól 10 g
Masło 40 g
Jajka 3 szt
Mleko 180 ml
Cukier 10 g
Sezam biały 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Podgrzej mleko.
1
Krok 2
Wymieszaj drożdże z około 50 ml mleka mleka (ma być ciepłe, nie gorące!), cukrem i łyżką mąki. Odstaw do wyrośnięcia.
2
Krok 3
W reszcie ciepłego mleka rozpuść masło.
3
Krok 4
Przesiej mąkę i wymieszaj z solą. Dodaj dwa jajka, mleko z masłem i przygotowane wcześniej drożdże. Wyrób ciasto i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
4
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
5
Krok 6
Uformuj kulki po około 150 g i odstaw na 15 minut żeby wyrosły.
6
Krok 7
Ułóż kulki na blaszce, spłaszcz dłonią i odstaw na kolejne 15 minut.
7
Krok 8
Trzecie jajko rozbełtaj widelcem, posmaruj nim bułki i posyp sezamem.
8
Krok 9
Piecz w 160 stopniach przez 15 minut.
9