4 lata temu

Pieczywo serowo-czosnkowe

40 min + 1 h
7 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Mąka pszenna 200 g
Jajka 1 szt
Cukier 25 g
Drożdże suche 4 g
Sól 3 g
Mleko 80 ml
Masło 45 g
Ząbki czosnku 3 szt
Cebula dymka 0.5 szt
Ser mozzarella żółty 140 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozbij jajko i dokładnie wymieszaj rózgą i przelej do dużej miski (zostaw sobie około 1 łyżkę rozbełtanego jajka).
1
Krok 2
Mleko podgrzej, ma być tylko lekko ciepłe, nie gorące.
2
Krok 3
Do dużej miski z jajkiem wsyp 20 g cukru, 4 g suchych drożdży i dokładnie wymieszaj rózgą. Dodaj 200 g mąki, 3 g soli i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszaj łopatką lub łyżką do połączenia składników, pod koniec wyrabiaj ciasto rękami.
3
Krok 4
Kiedy składniki się całkiem połączą i powstanie bardzo lepkie ciasto przykryj je folią spożywczą i odstaw na 10 minut.
4
Krok 5
Po tym czasie przełóż ciasto na blat, dodaj 30 g masła w temperaturze pokojowej. Zagnieć dokładnie ciasto. Uderzaj nim w blat i ugniataj do momentu aż całkiem przestanie się kleić i powstanie gładkie, jednolite ciasto. Wyrabiaj je jeszcze w taki sam sposób przez 5 minut.
5
Krok 6
Ustaw piekarnik na 30 stopni.
6
Krok 7
Zagniataj ciasto do środka i uformuj kulę. Przełóż ją (gładką stroną do góry) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszcz formując bochenek.
7
Krok 8
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 30 stopni na 1 godzinę.
8
Krok 9
Resztę masła w temperaturze pokojowej włóż do miski i dodaj jajko, które zostawiłeś w punkcie 1. Dodaj resztę cukru, majonez, umytą i posiekaną dymkę. Obierz ząbki czosnku i zetrzyj na drobnych oczkach do pozostałych składników i bardzo dokładnie wymieszaj.
9
Krok 10
Po wyjęciu ciasta z piekarnika naciskaj je delikatnie, żeby się odrobinę spłaszczyło i natnij nożem w grubą kratkę (na przykład 5x4) - nakrój bliżej środka, zostaw sobie całe ranty.
10
Krok 11
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
11
Krok 12
Na całej powierzchni rozsmaruj dokładnie sos czosnkowy, zrobiony w punkcie 9 i łyżką popraw linie, żeby kratka była widoczna. Zetrzyj ser i powciskaj w szczeliny pieczywa.
12
Krok 13
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut, aż się zarumieni na brązowy kolor.
13
Krok 14
Wyjmij z piekarnika i przełóż na talerz. Dobrze pasuje jako przekąska.
14
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami