Składniki
Koper włoski 2 szt
Cebula biała 2 szt
Ziemniaki 300 g
Oliwa z oliwek 30 ml
Mleko 0.5 ml
Szpinak 150 g
Ser Gruyere 30 g
Sól 6 g
Pieprz 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Fenkuł, cebulę i ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
1
Krok 2
Rozgrzej rondel i wlej z trzy, cztery łyżki oliwy z oliwek, wrzuć pokrojone warzywa i chwilę je podsmaż.
2
Krok 3
Wlej ok. 200 ml wody i gotuj, aż ziemniaki i reszta, będzie miękka.
3
Krok 4
Wlej mleko, wrzuć szpinak, zmniejsz temperaturę i gotuj ok. 20-25 minut.
4
Krok 5
Następnie użyj blendera ręcznego, zmiksuj całość na krem, dopraw solą i pieprzem.
5
Krok 6
Nalej krem do talerza, posyp startym serem Gruyere i pokrój kawałki pieczywa (najlepiej pasuje Schiacciata- przepis na rafalcook.com).
6