4 lata temu

Barszcz czerwony

45 min + 2 h 15 min
6 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Buraki 1 kg
Marchew 1 szt
Pietruszka 1 szt
Jabłka 2 szt
Por 0.25 szt
Cebula biała 2 szt
Główka czosnku 1 szt
Woda 5 l
Ocet jabłkowy 100 ml
Ocet spirytusowy 50 ml
Ziele angielskie 6 szt
Liście laurowe 5 szt
Cukier 150 g
Majeranek 8 g
Sól 15 g
Pieprz 10 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Dokładnie umyj buraki w skórce i pora. Obierz marchew i pietruszkę, przepłukaj je.
1
Krok 2
Pokrój buraki w grubą kostkę a jabłka oraz cebulę w ćwiartki. Marchew, pietruszkę, czosnek i por przekrój na pół. Wrzuć wszystko do garnka, zalej wodą do pełna i dodaj ziele i liście. Gotuj na bardzo małym ogniu przez około 2-3 h (nie może się mocno gotować, żeby barszcz nie stracił koloru).
2
Krok 3
Po tym czasie dolej jeszcze pół litra wody, doprowadź do wrzenia i odcedź barszcz do innego garnka. Warzywa wyrzuć lub wykorzystaj np. do warzywnej zapiekanki.
3
Krok 4
Do barszczu dodaj ocet, majeranek, cukier, sól i pieprz. Gotuj kolejne 20 minut na bardzo małym ogniu.
4
Krok 5
Dopraw jeszcze do smaku i nałóż na talerze. Podawaj na przykład z uszkami.
5
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami