Składniki
Szpinak 50 g
Ziemniaki 1 szt
Cebula biała 0.5 szt
Ząbki czosnku 3 szt
Bulion 1.5 l
Sól 9 g
Pieprz 8 g
Śmietanka 30% 25 ml
Masło 40 g
Kromki chleba tostowego 2 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Dokładnie opłukaj szpinak.
1
Krok 2
Obraną cebulę i ząbki czosnku pokrój (nie musi być dokładnie) i podsmaż na maśle.
2
Krok 3
Zalej bulionem.
3
Krok 4
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój, wrzuć do zupy.
4
Krok 5
Gotuj aż warzywa zmiękną.
5
Krok 6
Ustaw piekarnik na 180 stopni.
6
Krok 7
Pokrój chleb tostowy w niewielką kostkę na grzanki.
7
Krok 8
Rozpuść trochę masła, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z nim grzanki i rozłóż na blaszce.
8
Krok 9
Piecz ok 10 min na złoty kolor (muszą być chrupiące).
9
Krok 10
Zupę dopraw solą i pieprzem, dolej śmietankę.
10
Krok 11
Zdejmij z ognia, dodaj szpinak i dokładnie zmiksuj, przetrzyj przez sito.
11