Składniki
Bób 200 g
Plastry boczku 2 szt
Kromki chleba tostowego 1 szt
Cebula biała 0.25 szt
Ząbki czosnku 3 szt
Olej 30 ml
Bulion 0.5 l
Śmietanka 30% 100 ml
Sól 15 g
Pieprz 10 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zblanszuj bób: zagotuj wodę z dodatkiem soli, kiedy będzie się gotować wrzuć bób na minutę, a po tym czasie odcedź i przełóż do wody z lodem. Kiedy ostygnie obierz ze skórki.
1
Krok 2
Ustaw piekarnik na 180 stopni.
2
Krok 3
Obraną cebulę i czosnek posiekaj na mniejsze kawałki. Podsmaż na oleju.
3
Krok 4
Kiedy się zeszklą zalej bulionem i dodaj bób. Gotuj aż warzywa zmiękną.
4
Krok 5
Na blaszce ułóż pergamin a na nim plastry boczku.
5
Krok 6
Pokrój chleb tostowy w kostkę, w misce wymieszaj z odrobiną oleju oraz solą i pieprzem. Ułóż na papierze obok boczku i wstaw do piekarnika na 10 minut.
6
Krok 7
Po upływie tego czasu wyjmij boczek i grzanki (chyba że nie będą chrupiące a boczek nie będzie chipsem).
7
Krok 8
Kiedy warzywa zmiękną, dopraw zupę solą i pieprzem. Zalej śmietanką i dokładnie zmiksuj na krem. Przetrzyj przez sito.
8
Krok 9
Jeśli zupa jest za rzadka, gotuj ją dłużej w celu zredukowania. Wlej porcję na talerz, dodaj boczek i grzanki, udekoruj.
9