4 lata temu

Pho Ga

40 min
6 zł
łatwe
autor
Rafal Kołodziej
Życzę smacznego!
Składniki
Olej rzepakowy 15 ml
Szalotka 3 szt
Ząbki czosnku 3 szt
Trawa cytrynowa 2 szt
Imbir 25 g
Cebula biała 1 szt
Anyż 3 szt
Cynamon laski 1 szt
Kolendra ziarno 5 g
Przyprawa 5 smaków 6 g
Pieprz czarny ziarna 5 g
Cukier puder 5 g
Sos rybny 120 ml
Bulion warzywny 1.5 l
Filet z kurczaka 4 szt
Makaron ryżowy 400 g
Szczypiorek 10 g
Marchew 1 szt
Kiełki fasoli świeże 30 g
Świeża kolendra 10 g
Liście mięty 7 g
Papryczka chilli 1 szt
Limonka 1 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wrzuć anyż, cynamon, pieprz i ziarna kolendry, chwilę podsmaż, aż poczujesz fantastyczny zapach, przełóż do rondla.
1
Krok 2
Wlej oliwę na rozgrzaną już patelnię, wrzuć obrane i posiekane szalotkę i czosnek. Chwilę podsmaż, przełóż na talerzyk.
2
Krok 3
Jeśli masz palnik kuchenny, opal nim dość mocno przekrojone na pół cebule i imbir, jeśli nie masz, podsmaż na patelni, włóż do rondla.
3
Krok 4
Trawę cytrynową połam i włóż do rondla.
4
Krok 5
Dodaj piersi z kurczaka, przyprawę chińska 5 smaków, cukier i sos rybny, wlej bulion i gotuj ok. 25 minut.
5
Krok 6
W międzyczasie marchewkę obraną i pokrojoną obieraczką, szczypiorek pokrojony pod kątem i kiełki włóż do miski wypełnionej zimną wodą z lodem.
6
Krok 7
Miętę wymieszaj z kolendrą, drobno posiekaj.
7
Krok 8
Wyjmij mięso z rondla na deskę, przy pomocy dwóch widelców po rozrywaj mięso na strzępy.
8
Krok 9
Bulion z rondla przelej przez sitko i ponownie wlej już czysty do rondla.
9
Krok 10
Dodaj mięso i makaron ryżowy, gotuj, aż makaron będzie gotowy.
10
Krok 11
Nałóż rosół, dodaj kruche warzywa z lodu, podsmażony czosnek i szalotkę, posiekane zioła, kawałki chili i ćwiartki limonki. Nigdy nie jadłem tak aromatycznego rosołu.
11
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami