2 lata temu

Krem z białych warzyw

25 + 35 min
10 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Pietruszka 3 szt
Seler 1 szt
Cebula biała 3 szt
Ziemniaki 2 szt
Ząbki czosnku 2 szt
Śmietanka 30% 300 ml
Masło 40 g
Sól 6 g
Pieprz biały 4 g
Pestki słonecznika 40 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Obierz i pokrój na mniejsze kawałki przygotowane warzywa (ziemniaki po obraniu dodatkowo przepłukaj).
1
Krok 2
W dużym garnku około 5l rozpuść masło i podsmaż na nim pokrojone warzywa, często mieszając. Po chwili zalej około 3-4l wody i gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem.
2
Krok 3
W międzyczasie na suchej patelni upraż słonecznik na brązowy kolor. I przesyp do suchej miseczki.
3
Krok 4
Kiedy warzywa będą całkiem miękkie, dodaj śmietankę 30% i bardzo dokładnie zmiksuj blenderem lub w kielichu. Przelej przez drobne sito do umytego garnka.
4
Krok 5
Nalej zupę do głębokiego talerza i posyp pestkami słonecznika. Możesz podawać z oliwą ziołową.
5
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami