Składniki
Pokrzwy 400 g
Ząbki czosnku 5 szt
Jajka 2 szt
Olej 50 ml
Mąka pszenna 60 g
Woda 2.5 l
Sól 7 g
Pieprz 5 g
Przyprawa warzywna 7 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotować wodę w garnku ok. 2 litrów i wrzucić pokrzywę (wcześniej umytą), gotować ok. 2 min.
1
Krok 2
Osączyć na sitku( wodę zostawić), pokrzywę drobno pokroić na desce.
2
Krok 3
Mąkę spraż na suchej patelni na brązowy kolor.
3
Krok 4
Na patelnię gorącą wlać olej i smażyć czosnek pokrojony w plastry około 2 min. Potem dorzucić pokrzywę i dusić ok. 5 min dolewając wody z pokrzywy w miarę potrzeby. Następnie można dodać dwa wiejskie jajka , rozmieszać i wsypać mąkę, dolać wodę z pokrzywy ok.1/2 szklanki zagotować. Jak dałam raz mąkę gryczaną też była bardzo smaczna.
4
Krok 5
Doprawić do smaku, ja dodałam jeszcze pęczek czosnku niedźwiedziego pokrojonego w paseczki. Można podawać z groszkiem ptysiowym, lub grzankami, udekorować bratkiem polnym i prażonym słonecznikiem.
5