Składniki
Cebula czerwona 3 szt
Ząbki czosnku 2 szt
Seler naciowy 2 szt
Papryka zielona 1 szt
Papryka czerwona 1 szt
Papryka żółta 1 szt
Papryczka chilli 2 szt
Świeża kolendra 30 g
Oliwa z oliwek 30 ml
Tymianek 5 g
Fasola czarna 800 g
Liście laurowe 2 szt
Jajka 4 szt
Ocet winny czerwony 25 ml
Tortilla kukurydziana 4 szt
Sól 7 g
Pieprz 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Wszystkie warzywa pokrój w kostkę.
1
Krok 2
Zioła posiekaj drobno.
2
Krok 3
Rozgrzej wysoki rondel, wlej dwie, trzy łyżki oliwy wrzuć warzywa, pozostaw połowę chili.
3
Krok 4
Smaż je przez chwilę, dodaj tymianek i połowę kolendry.
4
Krok 5
Teraz wlej fasolę wraz z zalewą, dodaj liście laurowe, w razie potrzeby dolej wody, zmniejsz temperaturę i gotuj ok. 30 minut.
5
Krok 6
W międzyczasie pozostałe chili wymieszaj z kolendrą, odrobiną octu i oliwy z oliwek.
6
Krok 7
Kiedy warzywa będą już miękkie, a zupa zacznie gęstnieć, przy pomocy blendera ręcznego, lekko ją zblenduj, ale nie rób purée, dopraw solą i pieprzem.
7
Krok 8
Teraz wbij do zupy jajka i gotuj chwilę, aż białka się zetną.
8
Krok 9
Tortili le podsmaż na gorącej suchej patelni.
9
Krok 10
Nałóż zupę do miski, skrop oliwą, dodaj, chili i zajadaj z chrupiącą tortillą. Gotowe.
10