Składniki
Dynia 1 kg
Cebula biała 3 szt
Marchew 1 szt
Ziemniaki 2 szt
Ząbki czosnku 6 szt
Imbir 15 g
Mleko kokosowe 200 ml
Bulion warzywny 2.5 l
Olej 30 ml
Masło 50 g
Kurkuma 4 g
Gałka muszkatołowa 3 g
Kromki chleba tostowego 4 szt
Natka pietruszki 0.25 szt
Sól 20 g
Pieprz 6 g
Cukier 30 g
Oliwa z oliwek 20 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Obierz dynie: przekrój na pół, ze środka wydrąż pestki (opłukaj je z włókien i osusz na papierowym ręczniku), nożem odkrajaj skórkę z góry na dół, dookoła dyni. Skórkę wyrzuć, a miąższ pokrój w grubą kostkę.
1
Krok 2
Obierz cebulę, marchewkę, czosnek i imbir, ziemniaki obierz i opłukaj. Pokrój warzywa w kostkę.
2
Krok 3
W garnku rozgrzej olej i masło. Wrzuć warzywa razem z dynią i smaż do miękkości (około 15 min), często mieszając. Zalej bulionem warzywnym i gotuj jeszcze 1,5 h na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając (jeśli za bardzo wyparuje, dolewaj wody).
3
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
4
Krok 5
Chleb tostowy pokrój w małą kostkę, dokładnie wymieszaj z solą, pieprzem, posiekaną pietruszką i częścią oliwy. Na blaszce ułóż papier do pieczenia, rozsyp na nim grzanki i piecz około 12-15 min. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i zostaw je w środku, żeby bardziej wyschły i zrobiły się chrupiące.
5
Krok 6
W tym czasie na suchej patelni upraż pestki dyni przez około 5 minut. Po tym czasie ostudź je i obierz z łupinek.
6
Krok 7
Dopraw krem z dyni (który na tym etapie jeszcze kremem nie jest) solą, pieprzem, cukrem, kurkumą i gałką muszkatołową. Blenderem zmiksuj na gładki krem i przecedź przez sito do drugiego garnka.
7
Krok 8
Dodaj mleczko kokosowe, dopraw do smaku i gotuj jeszcze kilka minut.
8
Krok 9
Nalej zupę do talerza, polej oliwą, posyp grzankami i pestkami dyni. Udekoruj.
9