Składniki
Kukurydza w puszce 400 g
Cebula biała 1 szt
Ząbki czosnku 3 szt
Bulion warzywny 1 l
Śmietanka 30% 100 ml
Papryczka chilli 1 szt
Masło 30 g
Kurkuma 10 g
Cukier 30 g
Sól 8 g
Pieprz 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Obierz cebulę i czosnek, posiekaj (grubość nie ma znaczenia).
1
Krok 2
W garnku rozpuść masło, podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj kukurydzę z puszki razem z zalewą. Dolej bulion warzywny.
2
Krok 3
Posiekaj chilli i dodaj do zupy. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj kurkumy i gotuj około 30 minut.
3
Krok 4
Pod koniec gotowania dolej śmietanki.
4
Krok 5
Zmiksuj zupę na krem i przecedź przez sito do garnka. Jeśli jest za rzadka, gotuj jeszcze chwilę. W razie potrzeby dopraw.
5
Krok 6
Przelej na talerz i udekoruj.
6