Składniki
Botwinka 2 szt
Marchew 1 szt
Ziemniaki 2 szt
Cebula biała 1 szt
Jajka 1 szt
Ocet jabłkowy 40 ml
Cukier 50 g
Masło 50 g
Śmietanka 30% 1 ml
Koperek 1 szt
Olej 30 ml
Sól 15 g
Pieprz 6 g
Woda 5 l
Sposób przygotowania
Krok 1
Odetnij liście botwinki od buraków, dokładnie je umyj i zostaw na sitku, żeby odciekły. Buraki obierz i pokrój w drobną kostkę.
1
Krok 2
Resztę warzyw obierz. Marchew i ziemniaki pokrój w drobną kostkę, a cebulę posiekaj.
2
Krok 3
W dużym garnku rozgrzej olej.
3
Krok 4
Wrzuć pokrojone warzywa na rozgrzany olej i smaż kilka minut, do momentu aż zmiękną.
4
Krok 5
Zalej podsmażone warzywa woda i gotuj na średnim ogniu przez około 40 minut.
5
Krok 6
Zagotuj wodę z dużą ilością soli. Delikatnie włóż do niej jajko i gotuj 8 minut. Po tym czasie odcedź je i ostudź zimną wodą.
6
Krok 7
Liście botwiny posiekaj w drobne paski. Rozgrzej na patelni masło i podsmaż je przez chwilę, aż zmiękną. Dodaj je do garnka. Wlej trochę wody na patelnię, żeby wypłukać smak i dodaj do garnka.
7
Krok 8
Dopraw botwinkę solą, pieprzem, cukrem i octem. Zabiel śmietaną.
8
Krok 9
Umyty koperek drobno posiekaj i dodaj do zupy. Dopraw jeszcze do smaku.
9
Krok 10
Podawaj z ugotowanym, obranym jajkiem.
10