Składniki
Dynia 0.5 szt
Ziemniaki 2 szt
Cebula biała 1 szt
Ząbki czosnku 4 szt
Imbir 40 g
Curry 10 g
Mleko kokosowe 100 ml
Śmietanka 30% 150 ml
Bulion 1 l
Olej 20 ml
Sól 20 g
Pieprz 10 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Wydrąż pestki z dyni (możesz je umyć z miąższu, wysuszyć i obrać z łupinek- prażone nadają się na dodatek do zupy lub przekąskę). Obierz ją ze skóry i pokrój na dużą kostkę.
1
Krok 2
Obierz i umyj ziemniaki, pokrój je w kostkę.
2
Krok 3
Obierz cebulę i ząbki czosnku, pokrój na mniejsze kawałki.
3
Krok 4
Łyżeczką zeskrob skórkę z imbiru i pokrój go w kosteczkę.
4
Krok 5
Na oleju podsmaż cebulę z czosnkiem, dodaj dynię, ziemniaki i imbir. Smaż kilka minut i zalej bulionem.
5
Krok 6
Dodaj curry i gotuj około 30 minut, aż warzywa zmiękną.
6
Krok 7
Dolej mleko kokosowe i śmietankę, dopraw solą i pieprzem.
7
Krok 8
Zmiksuj zupę blenderem i przecedź przez sito.
8
Krok 9
Nalej do talerza i udekoruj.
9