Składniki
Mąka pszenna 0.5 kg
Drożdże 10 g
Cukier 40 g
Woda 300 ml
Sól 6 g
Jajka 1 szt
Dowolne ziarna 7 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Podgrzej wodę, ma być lekko ciepła ale nie gorąca.
1
Krok 2
Zrób rozczyn: wymieszaj drożdże z łyżką mąki, połową cukru i 100 ml wody. Odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
2
Krok 3
W misce połącz resztę przesianej mąki z solą. Dodaj resztę wody i zaczyn. Wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne (to może chwilę potrwać). Uformuj z niego kulkę i włóż do oprószonej mąką miski. Przykryj czystą ścierką i odstaw na około 1,5 h.
3
Krok 4
Po tym czasie podziel ciasto na około 10 części. Uformuj kulki i spłaszcz je dłonią. Delikatnie w środku każdej zrób palcem dziurkę na około 3-4 cm. Ułóż je na posypanej mąką desce, przykryj czystą ścierką i odstaw na około 30 minut.
4
Krok 5
W garnku zagotuj 2 l wody z dodatkiem cukru.
5
Krok 6
Delikatnie włóż bajgle na wrzącej wodzie i gotuj po 1 min z każdej strony. Wyjmuj na pergamin, i delikatnie osusz.
6
Krok 7
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
7
Krok 8
Na blaszce do pieczenia ułóż pergamin. Ułóż bajgle w niewielkich odstępach
8
Krok 9
Rozbij jajko, oddziel żółtko od białka. Białko schowaj do lodówki (możesz z niego zrobić na przykład bezę, przepis znajdziesz u nas), a żółtko wymieszaj z łyżką wody i posmaruj nim bajgle. Posyp ulubionymi ziarnami.
9
Krok 10
Wstaw do piekarnika na 12-15 min i piecz na złoty kolor. Po wyjęciu ostudź je na kratce.
10