5 lat temu

Dżem borówkowy

40 + 20 min
4 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Borówki amerykańskie 250 g
Cukier 125 g
Cytryna 0.25 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Przemyj borówki w zimnej wodzie i pozostaw na sitku aby ociekły. Umyj i osusz cytrynę
1
Krok 2
Przełóż borówki do garnka i zasyp je cukrem. Dodaj startą skórkę (zawiera dużo olejków eterycznych, przez co daje piękny zapach i smak. Najlepiej zetrzeć ją bezpośrednio do dżemu) i sok z ¼ cytryny.
2
Krok 3
Postaw garnek na mocnym gazie. Kiedy borówki puszczą sok i zaczną się gotować, zmniejsz ogień na minimalny i gotuj przez około 40 min często mieszając.
3
Krok 4
Po tym czasie przełóż dżem borówkowy do słoików, szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem, pozostaw tak do ostygnięcia (w ten sposób słoiki się zapasteryzują, pokrywka się zasie i dżem dłużej będzie nadawał się do spożycia). Możesz go spokojnie przechowywać przez kilka miesięcy (maksymalnie do roku) w suchym i chłodnym miejscu.
4
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami