Składniki
Kapusta biała 1 kg
Sól 20 g
Marchew 1 szt
Liście laurowe 4 szt
Ziele angielskie 7 szt
Jałowiec 3 szt
Koper 1 szt
Kminek 10 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Kapustę rozkroić na ćwiartki i drobno poszatkować na szatkownicy lub ręcznie, jeśli umiecie.
1
Krok 2
Poszatkowaną kapustę (liczy się waga samej poszatkowanej kapusty- bez głąba i bocznych liści) – wrzucić do naczynia/miski, tak dużej, żeby można ją było swobodnie wymieszać. Zasypać odpowiednią ilością soli, dokładnie wymieszać i lekko ubić (na przykład drewnianym tłuczkiem do ziemniaków). Zostawić na godzinkę.
2
Krok 3
Gdy kapusta lekko puści sok, wymieszać i wkładać do naczynia, w którym będzie się kisiła. Układać warstwami – każdą warstwę mocno ubijać. I tak do momentu, aż wypełnimy całe naczynie. UWAGA! – koniecznie trzeba zostawić 4-5 cm wolnego miejsca od góry naczynia, bo gdy kapusta zacznie fermentować, będzie się tam zbierał sok. Na górze słoika MUSI być woda – sok z kapusty. W przeciwnym razie kapusta zepsuje się – warstwa soku chroni ją od powietrza.
3
Krok 4
Można położyć na górze liście z kapusty, ale pod warunkiem, że będą zalane sokiem. Można – szczególnie jeżeli kisimy w garnku kamiennym lub dużym słoju – obciążyć ciężarkiem. Ja mam kilka wyparzonych kamieni – polecam ten sposób. Robię to w następująco: kapustę przykrywam gazą, na gazę kładę mały, porcelanowy talerzyk, na który kładę kamień.
4
Krok 5
Zakręcam lub przykrywam naczynie.
5
Krok 6
Można kisić bardzo szybko – czyli zostawić w ciepłym miejscu na 4-5 dni. Wtedy fermentacja przebiega dosyć gwałtownie, nawet sok wypływa na zewnątrz. Koniecznie trzeba podłożyć jakąś podstawkę pod naczynie. Po kilku dniach przenieść do zimniejszego pomieszczenia i przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Można od razu wynieść do chłodniejszego pomieszczenia – fermentacja w tym przypadku będzie przebiegała wolniej. Jeśli ubieramy trochę kapusty, musimy zadbać, aby pozostała w słoiku część była zawsze przykryta sokiem. Gdyby zdarzyła się sytuacja, że sok nie będzie przykrywał kapusty, należy dolać trochę przegotowanej i ostudzonej, lekko posolonej wody.
6
Krok 7
Wskazówka dodatkowa Sok z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza organizm. Warto zrobić sobie taką kurację – przez kilka/kilkanaście dni pić po pół szklanki soku dwa razy dziennie. Rano wypić na czczo, wieczorem pół godziny po kolacji. Jeśli kisimy w dużym naczyniu/słoju, pomiędzy kapustę włóżmy kilka całych liści z kapusty. Będą doskonałym dodatkiem do obiadu lub bazą do przyrządzenia gołąbków w liściach z kiszonej kapusty.
7