1 rok temu

Chleb ryżowy

15 min + 2 h 45 min
4 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Ryż biały 540 g
Woda 360 g
Olej 70 g
Sól 9 g
Cukier 30 g
Drożdże suche 11 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Ryż zalej zimną wodą (nie tą podaną w przepisie), żeby był przykryty, zamieszaj i namocz przez 2 godziny.
1
Krok 2
Odcedź go i przełóż do blendera kielichowego, dodaj 360 g wody, olej, sól, cukier i suszone drożdże.
2
Krok 3
Miksuj przez około 3-5 minut (masa odrobinę się zagrzeje).
3
Krok 4
Przelej do silikonowej prostokątnej foremki (lub metalowej wyłożonej papierem), spryskaj z góry wodą. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
4
Krok 5
Ustaw piekarnik na 190 stopni.
5
Krok 6
Piecz chleb ryżowy przez 40 minut. Po tym czasie wyjmij z pieca i zostaw do ostygnięcia.
6
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami