Składniki
Ryż biały 200 g
Mleko 800 ml
Cukier 100 g
Masło 30 g
Cynamon laski 1 szt
Ekstrakt waniliowy 30 ml
Cytryna 1 szt
Woda 800 ml
Sól 5 g
Cynamon 15 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Mleko, masło, cukier, cynamon, skórkę z cytryny, podgrzej w rondlu, aż masło i cukier się rozpuści, czasami zamieszaj, zdejm z palnika.
1
Krok 2
Ryż przepłukuj pod bieżącą wodą w sitku.
2
Krok 3
Wlej wodę, dodaj sól, ryż i gotuj ok. 15-20 minut.
3
Krok 4
Następnie, odlej ryż z wody, dodaj do mleka i gotuj całość na średniej temperaturze, często mieszając ok. 35-45 minut.
4
Krok 5
Przelej do słoików i posyp cynamonem.
5