Składniki
Banan 3 szt
Mąka pszenna 250 g
Masło 70 g
Cukier 120 g
Jajka 1 szt
Soda oczyszczona 4 g
Sól 2 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Masło roztop w rondelku i zostaw do ostudzenia.
1
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
2
Krok 3
Obierz banany, przełóż do miski i rozgnieć widelcem na papkę (nie musisz tego robić dokładnie, wtedy kawałki bananów pozostaną w cieście). Dodaj do nich roztopione masło i wymieszaj.
3
Krok 4
Wbij jajko do osobnej miski, wsyp cukier i zmiksuj na pianę. Dodaj do reszty masy i dokładnie wymieszaj łopatką.
4
Krok 5
Dodaj przesianą mąkę, sodę i sól, dokładnie wymieszaj łopatką na jednolitą masę.
5
Krok 6
Podłużną foremkę (keksówkę) wyłóż papierem lub posmaruj masłem i przełóż do niej masę bananową.
6
Krok 7
Wstaw ciasto do pieca na 50 minut, po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone (wbij patyk i jeśli wyjęty będzie suchy, ciasto jest gotowe, jeśli oklejony ciastem, dopiecz jeszcze kilka minut), wyłącz piekarnik i zostaw uchylone drzwi jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i przełóż na kratkę, żeby wystygło. Podawaj z cukrem pudrem lub polane czekoladą.
7