2 lata temu

Pischinger

25 min + 2 h
23 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Andruty 200 g
Czekolada gorzka 200 g
Jajka 2 szt
Masło 200 g
Cukier 100 g
Ekstrakt waniliowy 15 g
Kakao gorzkie 20 g
Brandy 50 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj w rondelku trochę wody.
1
Krok 2
Połam czekoladę do metalowej miski, dodaj łyżeczkę masła i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do ostudzenia.
2
Krok 3
Do osobnej miski pokrój masło na mniejsze kawałki i kiedy trochę zmięknie, miksuj je przez kilka minut, aż utworzy się puszysta, jednolita masa.
3
Krok 4
W do trzeciej miski wbij żółtka jajek (białko możesz użyć w innym przepisie) i wsyp cukier. Zmiksuj na gładki krem, do momentu aż cukier się rozpuści, a żółtka zmienią kolor na bielszy.
4
Krok 5
Wlej żółtka z cukrem do masła i jeszcze zmiksuj do dokładnego połączenia.
5
Krok 6
Teraz wlej czekoladę i dodaj resztę składników. Zmiksuj całość bardzo dokładnie.
6
Krok 7
Posmaruj wafel równą warstwą i przyłóż od góry drugim, przekładaj tak aż do skończenia masy i na samej górze przyłóż ostatnim wafelkiem (już bez smarowania).
7
Krok 8
Zostaw przygnieciony (na przykład ciężką książką lub garnkiem) na około 2-3 godziny. Po tym czasie możesz go pokroić i się zajadać.
8
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami