2 lata temu

Kokosanki

15 + 15 min
8 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Wiórki kokosowe 150 g
Masło 35 g
Jajka 2 szt
Cukier 100 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
1
Krok 2
Rozpuść masło w rondelku i zdejmij z ognia.
2
Krok 3
Dodaj wiórki kokosowe do masła, dobrze wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
3
Krok 4
Oddziel żółtka od białek, żółtka przydadzą się w innym przepisie (a może masz białka, które Ci zostały z innego przepisu?) i ubij białka na sztywną pianę. Pamiętaj, żeby miska oraz mikser były suche - nawet odrobina wody sprawi, że piana się nie utworzy.
4
Krok 5
Kiedy białka będą już ubite na sztywno, dosypuj po trochu cukier, nie przestając ubijać. Musisz jeszcze chwilę ubijać, żeby cukier całkowicie się rozpuścił u nie było wyczuwalnych kryształków cukru.
5
Krok 6
Przełóż ubitą pianę z białek do ostudzonych wiórków kokosowych z masłem i łopatką, delikatnie wymieszaj.
6
Krok 7
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i łyżką układaj masę w odstępach około 2 cm od siebie.
7
Krok 8
Wstaw do piekarnika na 15 minut.
8
Krok 9
Kiedy kokosanki będą miały złoty kolor, możesz je wyjąć i ostudzić.
9
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami