Składniki
Sezam biały 100 g
Cukier 100 g
Miód 20 g
Woda 30 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej suchą patelnię. Spraż na niej sezam na złoty kolor (uważaj, żeby nie stał się zbyt ciemny, bo będzie gorzki). Przesyp uprażony sezam do suchej miski.
1
Krok 2
Na tą samą patelnię wsyp cukier, wlej wodę i wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu (nie mieszając) aż woda całkiem wyparuje i cukier zacznie się karmelizować. Kiedy karmel osiągnie złoty kolor dodaj miód, wymieszaj i zdejmij z ognia.
2
Krok 3
Dodaj uprażony sezam i dokładnie wymieszaj.
3
Krok 4
Jeszcze gorącą masę wylej na kawałek papieru do pieczenia, przykryj drugim takim samym a następnie rozwałkuj na cienki plaster grubości około 0,5 centymetra.
4
Krok 5
Odklej masę od papieru (kiedy zastygnie może się przykleić) i przełóż na deskę. Pokrój na pożądane kawałki. Kiedy wystygnie przełóż na talerz.
5