4 lata temu

Pascha

40 min + 12 h
17 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Ser twarogowy tłusty 0.5 kg
Masło 100 g
Śmietanka 30% 100 g
Jajka 3 szt
Cukier puder 65 g
Ekstrakt waniliowy 15 ml
Kandyzowana skórka pomarańczy 30 g
Migdały 40 g
Rodzynki 60 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Wyjmij wcześniej z lodówki twaróg, śmietankę i jajka, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Wyjmij też masło, żeby zmiękło.
1
Krok 2
Twaróg zmiel na średnich oczkach, dodaj śmietankę i ekstrakt waniliowy. Bardzo dokładnie wymieszaj masę.
2
Krok 3
W osobnej misce ubij mikserem kostkę masła dodając stopniowo połowę przygotowanego cukru pudru. Miksuj aż do uzyskania puszystej konsystencji i zmiany koloru na biały. Przełóż do masy twarogowej i delikatnie, dokładnie wymieszaj.
3
Krok 4
Do kolejnej miski wrzuć same żółtka jaj (białka możesz użyć na przykład do bezy - znajdziesz u nas sporo przepisów). Do żółtek dodaj resztę cukru pudru i ubijaj na puszystą masę. Zmienią kolor na biały. Kiedy będzie gotowe, przełóż do miski z twarogiem i dokładnie wymieszaj.
4
Krok 5
Migdały i rodzynki posiekaj, nie musi być bardzo drobno. Rodzynki możesz wcześniej namoczyć w alkoholu jeśli lubisz, tylko wtedy musisz je dokładnie odsączyć przed dodaniem do masy. Możesz zmienić te składniki na dowolne bakalie i orzechy. Dodaj je do reszty składników i bardzo dokładnie wymieszaj.
5
Krok 6
Wyłóż sitko o średnicy około 15 cm gazą lub czystą pieluchą i przełóż do niego całą masę. Ułóż na garnku, do którego może odciekać nadmiar płynu i z góry dociśnij talerzem. Wstaw do lodówki na około 12 h.
6
Krok 7
Po tym czasie wyjmij paschę z lodówki, przełóż na talerz i udekoruj.
7
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami